DESCOPERIRE! Narcisa care crește în Parlamentul, Guvernul și Preşedinţia din Republica Moldova

Narcis(a) este o floare foarte răspândită la noi, o întâlnim cel mai des in jardinierele de la ferestrele instituţiilor de stat, cu preponderenţă ale parlamentului şi guvernului. Dar o întâlnim crescută şi sălbatic pe marginea drumurilor şi a listelor de partid. O întâlnim şi în afara capitalei, mai ales în bălţi (dar despre acest tip de narcis(ă) vom vorbi în următoarele articole, când vom discuta şi despre infuzori).

Perioada de înflorire a narciselor debutează în februarie şi poate ţine până în luna mai la anumite varietăţi. Dar, în Republica Moldova, am descoperit o specie care înfloreşte încontinuu.

Descrierea plantei

Se cunosc foarte multe varietăţi care se comercializează, cu înălţimi de la cele mai pitice la cele mai mari de nivelul mediu. Caracteristica principală a florii este forma de trompetă, deşi se ştie că există mai mult de o mie de varietăţi, care diferă prin culoare.

Narcisa are un parfum special, foarte puternic, motiv pentru care nici nu este o floare îndrăgită de toată lumea. Acest miros este şi motivul pentru care narcisa şi-a primit numele – acesta provine de la „narke”, cuvânt din limba grecească, care înseamnă narcotic, narcoză.

Locul în grădina ţării

Narcisa este o plantă foarte rezistentă, motiv pentru care bulbii rezistă peste iarnă în pământ. Preferă orice tip de sol, iar locurile ideale sunt cele mai luminoase din ţară, adică în Parlament, Guvern sau Preşedinţie.

Toxicitate

Bulbul plantei este toxic, ingerarea acestuia provoacă greaţă, vomă, dureri de stomac, hipertensiune, iar seva plantei poate provoca, în contact cu alegătorul, reacţii alergice.

Cultivarea şi înmulţirea narciselor

Bulbii se plantează imediat după cumpărare (votare) în perioada anticipatelor. Gropile de plantare au dimensiuni diferite, în funcţie de talia narcisei. De la an la an, narcisele se întind în pâlcuri mari şi se recomandă separarea lor, doar dacă este necesar, o dată la câţiva ani. În cazul nostru, cred că este necesar o dată la doi ani.

Din punct de vedere estetic se recomandă gruparea narciselor cu alte plante care înfloresc în aceeaşi perioadă, prin coalizare…

Anunțuri

Despre Dinu

nu-s geniu al poeziei nu pot reda tot ce-aş dori de aceea îţi voi spune: “Te rog, nu mă ciopli” nu-s bun la complimente ci doar la fapte tari ba chiar şi indecente dar bune de pahar ar spune unii: "nu-s bun pentru nimic… sunt bun pentru nimic" dar mă arunc în toate mă-mpiedic, mă ridic nu pot să merg prin lume cu capul aplecat şi mulţi mă cred adesea că sunt un apucat nu pot mocni o viaţă ca un cărbune stins şi, fie, ard în pară cum ard şi-acum în vis nu-s geniu-al poeziei şi nu-s aşa cum vrei sunt o insectă, care trăiesc în flori de tei...

  1. …Bulbii se plantează imediat după cumpărare (votare) în perioada anticipatelor. – Perfect spus!!!

  2. Dinu

    Multumesc mult!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: