CRIZA ECONOMICĂ şi organismele modificate genetic (OMG)

Pana nu de mult, doar unii savanti americani din domeniul biotehnologiei prezentau organismele modificate genetic drept singura solutie, chipurile, ecologica si profitabila pentru criza globala de alimente. Adunarea profitorilor rauvoitori si-a gasit un nou sustinator in persoana premierului britanic Gordon Brown. Acesta a trimis o scrisoare omologului sau japonez, presedintele grupului celor mai bogate tari industrializate, secretarului general al ONU si reprezentantilor FMI si ai Bancii Mondiale, prin care le propunea acestora un plan international pentru rezolvarea crizei, care sa includa si reconsiderarea cultivarii de OMG.

In nota de fundamentare, inaltul oficial britanic punea cresterea numarului celor care nu-si pot asigura hrana zilnica pe seama reducerii sistematice a suprafetelor de teren cultivate cu grau si porumb in detrimentul celor destinate plantelor folosite la obtinerea biocombustibililor.

Astfel, singura solutie viabila intrevazuta de Brown pentru combaterea foametei la nivel global este reconsiderarea culturilor transgenice, prin dezvoltarea unor varietati de cereale care sa reziste la seceta.

Atac la sanatate sub pretextul crizei economice

Criza financiara la nivel global a condus la scaderea puterii de cumparare si o data cu aceasta a readus in discutie, pe usa din dos, un subiect tabu in UE, alimentele modificate genetic. Desi se stie ca sunt extrem de daunatoare pentru sanatate, unele chiar producand in mod dovedit cancer, aceste produse sunt mai ieftine decat alimentele bio, ale caror preturi aproape ca s-au dublat in ultimii opt ani.

Totodata, produsele modificate genetic (OMG) aduc iresponsabililor avizi de bani care le cultiva cu pana la 30-35% mai mult profit decat cele naturale, acesta fiind unul dintre cele mai puternice motive pentru care marii producatori corporatisti fac lobby pentru „legalizarea” lor la nivel mondial.

In conditiile in care mai bine de jumatate din produsele agricole importate de europeni din America sunt modificate genetic, singurii specialisti intens mediatizati din domeniul alimentar, adica naimitii marilor corporatii precum Monsanto, sustin ca este inutil ca populatia sa se mai gandeasca daca OMG sunt bune sau nu (ce idee criminala!), deoarece acestea fac deja parte din viata noastra (prin reaua vointa a cui, oare?). Ideea insinuanta si extrem de periculoasa care se ascunde in spatele unor asemenea declaratii este aceea ca oricum lucrurile sunt dinainte hotarate… iar populatia este doar masa de manevra.

Adevarul este ca ieftine sau nu, s-a dezvaluit deja la nivel mondial ca aceste produse OMG sunt unul dintre factorii producatori de boli toxico-alimentare care afecteaza rinichii si ficatul, ca sa spunem doar ceva dragut. In plus, toxinele eliminate de aceste plante in sol pot ajunge in panza freatica, ceea ce dauneaza grav atat animalelor, cat si oamenilor.

La ora actuala, pe piata mondiala se afla trei tipuri de OMG: unele sunt trambitate ca rezistente la atacurile insectelor, altele ca rezistente la infectiile virale si altele ca avand toleranta crescuta la ierbicide.

Romania s-a aliniat politicii agricole a Uniunii Europene in ceea ce priveste regimul organismelor modificate genetic, iar respectarea angajamentelor in acest domeniu implica interzicerea cultivarii de soia modificata genetic. Din pacate, ministrul roman al agriculturii Dacian Ciolos sustinea recent reintroducerea culturilor de soia modificata genetic, interzise in 2007. Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Marcel Cucu, a declarat in cadrul conferintei internationale „Biotehnologii agricole – Plante Modificate Genetic” ca suprafata cu porumb modificat genetic s-a triplat fata de anul trecut.

Potrivit reprezentantilor Greenpeace, porumbul modificat genetic este singurul autorizat in UE de zece ani, iar aceasta autorizatie este pe punctul de a expira si se fac studii pentru a se stabili daca aceasta planta pune sau nu in pericol siguranta populatiei si a mediului. In prezent, soiul MON810 produs de corporatia multinationala Monsanto este reevaluat de Comisia Europeana.

Alternative benefice

Romania are sansa sa-si relanseze agricultura prin culturi bio. Acceptarea de catre UE a acestor produse ar putea fi de bun augur pentru Romania, stat al carui potential agricol este mai mare chiar si decat cel al Poloniei, potrivit estimarilor facute de analistii Erste Bank. Valorificarea acestui potential ar putea face din Romania a treia putere agricola a Comunitatii Europene, iar produsele naturale romanesti ar putea deveni printre putinele alternative la alimentele modificate genetic importate de peste Ocean.

Din acest punct de vedere, am putea deveni opusul Braziliei, tara a carui produs intern brut se realizeaza in mare parte din agricultura, la fel ca si in cazul Romaniei, cu diferenta ca sud-americanii sunt al treilea mare producator mondial de organisme modificate genetic.

Solutia la actuala criza financiara nu sunt plantele modificate genetic si nici mai multe chimicale. Acestea pot doar imbolnavi, debilita si degenera populatia. Ce incredere putem sa mai avem in oameni de stat precum Gordon Brown, care au cu siguranta acces la informatii si date de ultima ora si isi pot da seama de consecintele impunerii la scara larg a OMG si cu toate acestea le sustin din toate puterile?

Solutia nu poate fi decat folosirea metodelor agriculturii ecologice care aduc recolte mai mari si realizarea unui sistem mai just de distributie. Aceste produse vor fi recunoscute cu usurinta drept superioare calitativ si cu adevarat sanatoase, ceea ce le va face extrem de cautate in momentul in care criza economica se va sfarsi.

sursa: www.ecolife.ro
reluata si de: www.armonianaturii.ro/Criza-economica-si-organismele-modificate-genetic-(OMG).html*articleID_986-articol

De asemenea, cu privire la aceasta tema, puteti accesa si urmatoarele link-uri:
Oamenii de stiinta despre organismele modificate genetic: www.armonianaturii.ro/Oamenii-de-stiinta-despre-organismele-modificate-genetic.html*articleID_932-articol
Cancerul si cartofii modificati genetic: www.armonianaturii.ro/Cancerul-si-cartofii-modificati-genetic.html*articleID_890-articol
13 minciuni despre organismele modificate genetic: www.armonianaturii.ro/13-minciuni-despre-organismele-modificate-genetic.html*articleID_823-articol

Anunțuri

Despre Dinu

nu-s geniu al poeziei nu pot reda tot ce-aş dori de aceea îţi voi spune: “Te rog, nu mă ciopli” nu-s bun la complimente ci doar la fapte tari ba chiar şi indecente dar bune de pahar ar spune unii: "nu-s bun pentru nimic… sunt bun pentru nimic" dar mă arunc în toate mă-mpiedic, mă ridic nu pot să merg prin lume cu capul aplecat şi mulţi mă cred adesea că sunt un apucat nu pot mocni o viaţă ca un cărbune stins şi, fie, ard în pară cum ard şi-acum în vis nu-s geniu-al poeziei şi nu-s aşa cum vrei sunt o insectă, care trăiesc în flori de tei...

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: